Ingen har missat den nu fleråriga debatten om att utländska aktörer tar en stor del av alla nya reklaminvesteringar som sker. Som tidigare utvecklingsbolag för svensk morgonpress har vi varit med under resan och bevittnat nya konsumentbeteenden och nya aktörer på den svenska annonsmarknaden.

Det finns mycket att reflektera över kring konsumentbeteenden och vikande upplagor hos publicister. Ur ett demokratiskt samhällsperspektiv har det målats upp med mörka moln hur morgontidningar inte överlever i dagens medielandskap när reklaminvesteringar sker på andra ställen. Det finns samtidigt en annan bild som det inte pratas lika mycket kring.

Google och Facebook har skapat en marknad

Reklaminvesteringar i digital reklam har ökat extremt mycket generellt. Aktörer som Google och Facebook har skapat och förenklat möjligheten för mindre handlare att annonsera och kommunicera med sina kunder.

En handlare vill nå kunder där de befinner sig och göra det på ett enkelt sätt. I princip vem som helst utan tidigare kunskaper om annonsering kan gå in på Facebook och köpa annonser. Aldrig har det varit så enkelt att nå potentiella kunder. Handlaren kan välja ett geografiskt område där de digitala annonserna ska visas och du kan till och med visa annonser enbart för yngre kvinnor med intresse för inredning.

Om det är bra eller dåligt ur ett samhällsperspektiv att det nu är enklare för de små handlarna att nå nya kunder, är kanske något debatten borde fokusera mer på. Vad som är säkert dock är att Google och Facebook har skapat en enkel och smart köpprocess för att köpa annonser till rätt kunder.

Annonsörer vill köpa:

  • Enkelt – Sköta medieköp själva
  • Riktat – Annonsering till givna målgrupper
  • Få ROI – Tydlig rapportering av resultat 

Enkelhet
Det är idag enkelt för större annonsörer att köpa programmatiskt och på det sättet visa annonser för rätt personer i rätt lägen även på sajter utanför Google och Facebook. För en mindre annonsör saknas fortfarande enkelhet i att köpa annonsering utanför Facebook och Google. Det finns inte ett köpfönster för att köpa Online-annonsering där man får samma annonseringsupplevelse som hos de stora globala aktörerna.

Riktat – styrning av annonser
En annonsör har ofta en mycket god bild av vem deras existerande kunder är, och vilka nya kunder de vill ha. Men en utmaning för annonsören är hur de översätter denna kundbild till styrningar när de köper digital annonsering. Ofta landar det i ett kanalval eller en ”översättning” likt: vi vill rikta oss mot män och män läser sport så vi styr kampanjen mot sportintresserade.

En lösning är att rikta annonser med hjälp av målgrupper som finns valbara hos köpplattformarna (för större annonsörer) samt hos de lokala återförsäljarna av digital annonsering. Tekniken och utbudet finns redan för att skapa smarta kampanjer. Enkelheten saknas och måste harmonisera med den övergripande köpprocessen för att köpa digital annonsering.

ROI
Att skapa en tydlig rapport av ett medieköp där både direkt och indirekt effekt av annonseringen blir tydlig är en utmaning för alla medieaktörer.

 

Vi tar fajten

Brain